Legater, er det en undervurderet økonomisk hjælp?

Selvom jeg først lige er faldet over denne “mulighed”, for et par måneder siden, og da jeg sikkert har nogen dette kunne være relevant for, tænker jeg alligevel det er relevant som indlæg…

De fleste legater er til værdigt trængende, men der er også legater der er studie relateret, til forskning, kunst osv. Der er næsten lige så mange mulige legater, som der er brancher og økonomiske udfordringer. Dette gør både, at der måske er hjælp at hente til alle udfordringer man kan møde på sin vej, men dette kan også have modsatte effekt; det kan nemt være uoverskueligt…

Dette indlæg handler både om legaterne, men ligeså meget om de ting du skal huske, hvis du har planer om at søge legat.

Hvad er et legat?

Et legat er en pengegave, som kan uddeles til et eller flere fastdefinerede formål. Dette sker gennem fonde, og med udgangspunkt i fondens stiftelsesdokumenter. Disse danner også rammerne for, hvilke projekter, personer, foreninger eller virksomheder der ydes støtte til.

Første skridt når du søger om legater er, at læse hvilke krav der stilles til ansøgere, og hvilket formål disse støtter. Dette sparer ikke bare fondens tid, men gør det også nemmere for dig, at skrive en målrettet ansøgning, samt vedhæfte relevant dokumentation. 

Herefter er det op til fondenes bestyrelser, at vurdere din ansøgning. Denne evalueringsproces tager typisk 3-6 måneder, fra modtagelsen af ansøgningen til bestyrelsens afgørelse.

Hvordan kan et legat være en fordel?

Et legat kan betragtes som en fordel, idet det kan være en økonomisk støtte, der ikke skal betales tilbage. Uanset din alder, erhvervs- eller studiemæssige situation eller økonomiske forhold, vil der næsten altid være et eller flere legater, som tilgodeser netop dét formål, som netop du søger støtte til.

I Danmark findes der op mod 15.000 fonde, og disse fonde uddeler legater til alt, lige fra blinde og svagtseende, dyrevelfærd, sportsforeninger, uddannelsessøgende, værdigt trængende, etablering af virksomhed, mm.

Skal man betale skat af et legat?

De skattemæssige forhold ved et legat udbetaling kan variere, afhængigt af størrelsen på bevillingen samt formålet. Studierejselegater er under visse forudsætninger skattefrie.

Derfor vil jeg råde dig til, at læse op HER, og se i hvilket omfang du eventuelt skal betale skat af dit legat.

https://skat.dk/skat.aspx?oid=1947458

Hvilke faldgruber er der ifm. legatsøgning?

Selvom det lyder simpelt, så er det absolut blandt de mest essentielle forhold, at formaliakrav, ansøgningsfrister, og ansøgningskriterierne overholdes. Årligt kasseres en stor mængde legatansøgninger, da disse formelle krav ikke overholdes.

Ved en stor del af fondene, forventes det, at ansøgning og relevante dokumenter post fremsendes, derfor er det også yderst vigtigt, at være i god tid. Hvis en fond har deadline d. 1 marts og ansøgningen først fremkommer d. 2. marts, så vil projektet ikke blive taget i betragtning.

Hvor finder jeg legater?

www.legatbogen.dk

www.legatnet.dk

www.grantcompass.dk

Ved at søge på google, kommer der ydermere en række fonde frem, der donerer. Sæt dig derfor godt ind i tingene. OG bemærk, at flere af legat siderne har guides og kladder til, at skrive den perfekte legatansøgning.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here