Især i denne tid er der stor fokus på FIRE, og den livsstil der hører med. Financial Independent (Tak Thommer) og Retire Early har været fremskreden de seneste år og jeg må erkende; jeg har også været en svag sjæl og er hoppet med på bølgen.

I første omgang vil jeg gerne pointere, at der ikke findes rigtigt og forkert. Der er alverdens faktorer der spiller ind, også i måden man gør det på, og de ønsker man har for sit eget liv.

Personligt vil jeg aldrig satse på, at gå tidligt på pension. Min motivationsfaktor vil være, at leve rigtig godt på et deltidsjob, når jeg runder de 50 år, MEN i og med at pensionsalderen er steget, så er fokus også steget for rigtig mange.

FIRE går i alt sin enkelthed ud på, at sænke dine leveomkostninger, investere og finansiere så du på sigt ikke behøver at arbejde mere. Altså leve som en “fattig” i nogle år, for så at leve som en “konge” senere.

Der er en nordjysk iværksætter, som efterhånden er blevet ret kendt for, at eje huse for flere millioner kr., men stadig bor på små 12m2. Der er mange interessante faktorer ved FIRE, både investeringsmæssigt og på spareplanen, men selve investeringsdelen vil jeg lave et andet opslag om imorgen.

I dag handler det udelukkende om leveomkostninger og besparelser.

Sådan spotter du de største pengeslugere…

Rigtig mange mennesker ved, at de har høje udgifter. De har et standard skema med standard poster såsom forsikringer, husleje, telefon abonnementer etc.

Man kan spare RIGTIG mange penge på at revurdere sine abonnementer. Jeg vil ikke opfordre folk til, at tilmelde sig en masse opkald fra friske telefonsælgere (dette har jeg selv rigtig dårlig erfaring med), men måske overveje hvad du bruger vs. hvad du betaler for?

Telefoner + regninger – Her er en virkelig tricky post. De fleste selskaber tilbyder et standard abonnement til 199-399kr. Abonnementerne tilbyder en masse timers tale, men knap så meget data. Dette er virkelig et godt match, hvis man skal tjene penge på kunderne. For hvor meget ringer man egentlig nu om dage? Jeg har under 30minutters udgående opkald om måneden, og har i mange år betalt 199kr fordi jeg mente, at jeg havde brug for 20GB data. Men til min store overraskelse, så bruger jeg ikke engang 5GB når jeg husker, at hoppe på Wifi når muligheden tilbyder sig. Bum – så fandt jeg et telefon abonnement ved Lebara – 99kr om måneden, og jeg bruger stadig kun halvdelen. Tilgengæld er min regning halveret og jeg sparer nu 1200kr om året.

Husleje + forbrug – Her er der virkelig mange penge at spare. Huslejerne stiger, det kommer vi ikke udenom. Men det er ikke altid at det kan betale sig, at sætte sig billigt i forhold til standen på boligen. Vi har selv været igennem vores eget forbrug på denne post, og har valgt at søge ny bolig. Vi får et halvt så stort rækkehus til samme husleje, men vi betaler så også kun 1/4 af vores forbrug. Det giver os en årlig besparelse på 30.000kr, da vores gamle hus på ingen måde var energivenligt.

Internet – Ved at revurdere “wants” med “needs” (i dette tilfælde “used”) kan man ofte spare rigtig meget. For hvad bruger du egentlig dit internet til? Hvorfor er det, at du har brug for 300GB download (og vigtigst af alt; er det den forbindelse du egentlig får? Har du tjekket?)? Hvis man bor i et ældre byggeri, kan man faktisk spare rigtig meget ved, at tjekke om man overhovedet kan få den hastighed man betaler for. Der har vi sparet 300kr om måneden (3600 kr på et år), uden at gå på kompromis med stabiliteten. Tilgengæld får vi den forbindelse, som kan leveres i vores hus, 5/1GB, og betaler ikke for 100/100GB, som ikke engang kan leveres her.

Forsikringer – Dette kan virkelig være en jungle. Der er alle mulige faktorer der spiller ind og det er meget individuelt, hvad man har brug for. Sidste år droppede vi selv elektronik forsikringen til 139kr om måneden, og satte de penge ind på en seperat konto, i stedet for at ligge dem i forsikringen. Vi har ikke haft brug for dem endnu, så det er bare en lille ekstra buffer der står og vokser. Ja, uheldet KAN være ude, men det betyder ikke det sker. Dæk dig efter dine aktiviteter. Er du i tvivl, så læg de ekstra penge til side over en periode, og se så om du får brug for, at hæve til de skader forsikringen burde dække. Vi har skåret et par poster af på den konto, og sparet en del over et år. Ydermere tilbydes mange forskellige forsikringer til mange forskellige priser. Pris match, ring rundt og tal med dem og forhandle. På den måde halverede vi vores forsikringer.

Mad – Overvej hvordan du handler. Hvad køber du og hvad spiser du reelt set? Kig evt. tilbudene igennem én gang om måneden eller hver 14. dag. Vi har ofte købt stort ind den 2. søndag i måneden, der giver Bilka 25% på alt økologisk, og man kan købe via deres to-go. Et udemærket alternativ er, at tjekke de gule madspilds mærker. Især hvis du har en fryser. Vi har minimale leveomkostninger på kost budgettet, da vi køber når der er tilbud og bruger vores fryser flittigt. Vi har dyr smag når det kommer til mad, så når der er schulstad solsikke rugbrød til 8kr, i stedet for 22kr, så køber vi så mange der er tilladt pr. person. På den måde går vi ikke på kompromis med det vi spiser, men vi betaler heller ikke overpris.

Hvad gør man så?

Hvor dedikeret er du?

Jeg oplever ofte, at folk taler om at de mangler penge og de virkelig gerne vil have dem. Men når jeg selv fortæller, hvordan jeg tjener penge, og endda foreslår flere muligheder, så kommer de med 10 undskyldninger til, hvorfor de ikke kan. Ikke for at være hellig eller noget, men vi har alle udfordringer, og ting vi ikke kan. Men har man konstant nej-hatten på, så kan man altså heller ikke klage over, at man ikke får en del af dén kage, som de hårdtarbejdende spiser af.

Jeg ville starte med at sætte mig nogle delmål. De siger ofte du får større succes ved, at have 3 tidsbestemte mål, og gerne nedskrevet da en nedskrivning er overgangen fra tanke til mål (i nogens optik).

Det første mål skal du kunne opnå indenfor et år. Økonomisk kan det være en regel eller et bestemt beløb eller ting. Ting er sjældent en ret god investering, da du ikke selv tjener på det. Idéen er, at investere i noget, der får pengene til at arbejde for dig. For mig er 1 års målet især vigtigt, da det er små skridt hen imod 5 års målet, der ender ud i den investering der skal smide “belønningen” for 10 års målet.

Altså er mit 1 års mål et skridt hen imod 5 års målet, der skal være den investering der smider frugt på 10. år, men der er mange måder at gøre det på. Dette har været en sindssyg motivationsfaktor for mig selv, da mit 10. år er frugten jeg høster.

Hvor er du om 10 år, og hvordan skal din økonomi være?

Med FIRE er der en sindssyg stor bevidsthed om økonomi, men det kan heller ikke hænge sammen, hvis ikke du har en langsigtet plan med det. Du investerer ikke i dag og høster pengene i næste uge. Vi taler gerne en 5-10 år, hvis det virkelig skal give en form for afkast. Derfor er ens livsstil, og anskuelse af værdi, også så vigtig undervejs.

JA! Det er fedt at købe en stor, dyr bil fordi man endelig er økonomisk rustet til, at kunne finansiere den til en 12% rente, over de næste 10år. MEN… Har du overvejet, hvordan det ville se ud om 10år, hvis du investerede præcis det samme beløb i noget, der giver et afkast på minimum 4% om året? Jeg vil opfordre dig til at regne på det. Jeg sidder ikke selv, og har et specifikt beløb fra din økonomi, så jeg kan desværre ikke påpege det for dig, men jeg vil næsten opfordre dig til at overveje det. Det samme med bolig.

Det samme gør sig gældende med dyrt tøj, dyre smykker etc. Du behøver ikke gå på kompromis med kvaliteten, på det der betyder noget for dig, men hvorfor betale overpris for ligegyldige ting, fordi det giver dig et image?

Som Piet Hein sagde ” Ting Tager Tid”

Og det kræver en ret stor grad af ansvar, dedikation og især disciplin. Jeg bliver ofte selv inspireret af FIRE-folk, og kan nogengange næsten blive misundelig over, at de er SÅ stærke, og har den store viden de har. Jeg startede med FIRE sidste år, der er lang vej endnu. Det jeg har nedskrevet her, er ganske basis og et springbræt til at komme i gang. Men det er ikke engang en brøkdel af den rejse der ligger foran dig, hvis du vælger at gå denne vej.

LINKS til FIRE:

Links til FIRE gruppen på facebook finder du HER

Mr. Money Mustache engelske blog finder du HER

OG selvfølgelig grundlæggeren af FIRE-siden – Frinans.dk

2 COMMENTS

  1. Hej Lucca,

    Fed artikel og ganske inspirernede, men føler jeg er nødt til at rette dig.

    Du skriver “Især i denne tid er der stor fokus på FIRE, og den livsstil der hører med. Finance, Invest og Retire Early har været fremskreden de seneste år”

    Men FIRE står for (Financial Independence, Retire Early) og “I” står ikke for invest, dog kræver det ofte at man investere, og derfor giver det selvfølgelig også mening at have det med. Det er dog ikke det, som det står for, men er også en af måderne man bliver Financial independent/økonomisk uafhængig.

    Mvh. Rasmus Thomsen (Thommer)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here