Der er mange ting at tage højde for, før du laver din første investering. Som nævnt tidligere, er det jo noget der gerne skulle give frugt om 5-10 år. Hvis du forventer en masse stensikre navne at investere i, bliver det ikke her du finder det. Men jeg vil sætte lidt reflekterende spørgsmål, og noget baggrundsviden, der kan hjælpe med at træffe den rigtige beslutning.

Investeringsprofil

Det er en god idé at overveje, hvordan du vil investere. Hvor høj en risiko er du villig til at løbe vs. hvilket afkast forventer du. Her skelnes mellem 3 grader af risiko, og nedenfor kan du se, hvordan du bør investere for, at opnå det optimale resultat.

Lav risiko – 25% aktier, 75% obligationer

Mellem risiko – 50% aktier, 50% obligationer

Høj risiko – 75% aktier, 25% obligationer

Renters rente

Denne formular er essentiel, og ret simpel. Dette er vigtigt, hvis du har et mål med din investeringer.

Dette udregnes via formularen : SK (slutkapital) = K (startkapital) * (1*rente)^terminer

Tager vi udgangspunkt i en opsparing på 10.000 kr. og en rente på 7%, og en antaget investering på over 30 år, så ser regnestykket en smule mere overskueligt ud:

Slutkapital = 1*(1+0,07)^30 = 76.122,55kr

Her kommer needs og wants lidt i spil. For i teorien kunne du nemt bruge de 10.000 kr. lige nu og her, på noget du vil have, men venter du med at bruge dem til om 30 år, kan du lige pludselig bruge 66.122,55 kr. ekstra. Der er selvfølgelig også skat at tage højde for, og det mindsker selvfølgelig beløbet en del, men her er muligheden jo også for løbende investeringer hvilket hæver de 10.000 kr. væsentligt.

Hvordan er investering bedre end en opsparing?

Man skal ikke tage fejl. Man kan miste penge på en investering, hvilket man kun gør på opsparingen pga. minusrenten pt. De mest succesfulde investorer lever efter termen “Lærer du aldrig at få dine penge til at arbejde for dig, vil du arbejde til du dør”.

Det er ret sigende når det kommer til investeringer, for der er ikke meget arbejde i banken mere. Ved de rette investeringer arbejder pengene for dig, og dette gør investering noget mere attraktivt (i min optik).

Du kan selv justere renten, alt efter hvilken risiko du er villig til at løbe, MEN selvom du investerer er det en god idé, at have en “buffer” stående. (En buffers størrelse er ofte en måneds faste udgifter. Jeg ligger 3 mdr. til min buffer pr. 50.000 investeret). Denne buffer sikrer dine investeringer hvis der skulle komme uforudsete udgifter. Er du bundet økonomisk til dine investeringer, bør du ændre i din økonomi før du investerer, da du så kan blive nødt til, at sælge ud på et dårligt tidspunkt, hvilket kan resultere i, at du taber rigtig mange penge.

I alt sin enkelthed bliver rigdom defineret udfra det antal dage du kan leve, uden at arbejde.

Hvor kan jeg investere?

Nordnet – Er selvfølgelig selvskrevet til nybegynderen. Her kan du også have din pensionsopsparing stående og blomstre. Det gode ved Nordnet er bl.a., at de sørger godt for deres kunder. De betaler endda skat og regner det aktivt ud. Det er altid overskueligt – både på deres hjemmeside, men også på appen, og jeg har endnu ikke oplevet nedbrud på deres sider.

Mintos – Mintos er i Crowdlending kategorien, men egentlig også meget forbrugervenlig og gennemskueligt. Jeg har kun basal erfaring her, men det er en af dem der går igen i mine netværks, så det er bestemt værd at undersøge.

Brickshare – Har du ikke 100.000 kr. (endnu) til udbetaling på et hus, du efterfølgende kan udleje, er det værd at tage et kig på brickshare. Her kan du fra 5.000 kr. begynde at investere sammen med andre. Økonomisk får du de samme fordele, men for mindre udbetaling.

Er du hooked på idéen og vil læse mere?

Som investor er børsen og finans.dk selvskrevet. Men derudover er der også et par bogtitler, der er værd at kigge mere på:

Anthony Robbins – Money Master the game

Simpel investering – Sune Bjørn Andersen

The intelligent investor – Benjamin Graham og Jason Zweig

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here